Kotimainen romaani · Nuortenromaani

Marja Luukkonen: Tuulipuun maa

Kolmetoistavuotias Pinni vuokraa muinaismuistoja tutkivan äitinsä kanssa kesäasunnon Tuulipuun kartanosta. Paikan omistava Seidi-neiti on vähintään omituinen, ja pian Pinni huomaa, että moni muukin asia on kartanon mailla pielessä. Alueella liikkuu kummallista väkeä, tavarat katoilevat ja Pinnikin nukahtelee kartanon sohvalle ja näkee omituisia unia. Pinnin kaksoissisaren Roosan kuolemaan liittyvä punainen kumiankkakin ilmestyy myös rannalle. Seidi-neiti valmistelee yrttiuurteita ja ottaa kohtauksiinsa omatekoisia lääkkeitä. Pinni suhtautuu asioihin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, ja juttelee kaikkien kartanolla liikkuvien ihmisten kanssa tasavertaisesti. Pian hän huomaa, että osa väestä ei kuulukaan tähän maailmaan, vaan on kotoisin toiselta puolelta.

Marja Luukkosella on kaunis, selkeä kerrontatyyli ja kyky yhdistää kerrontaan vanhoja myyttejä hienovireisellä tavalla. Vaikka tarinassa käytetään lautturi-teemaa, maailmanpuuta sekä kulkemista portin kautta toiseen maailmaan, on kokonaisuus silti omaperäinen ja kotimainen. Oman viehätyksensä tuo vanhaa suomalaista maalaismiljöötä hellästi romantisoiva tunnelma. Pehtoori, mäkitupalaiset ja salaperäiset yrtit soljuvat luontevaksi kokonaisuudeksi.

Tuulipuun maassa käsitellään luontevasti elämän ja kuoleman kysymyksiä, onnellisuutta, kaipuuta. Aikuislukija aavistaa tarinan tärkeimmät juonenkäänteet ennakkoon, mutta nuorelle tämä teos voi olla se ensimmäinen ahaa-elämys spekulatiivisen kirjallisuuden pariin. Kirjailija vihjaa ja antaa jännitteen kasvaa rauhassa, silti jokaisessa luvussa tapahtuu eikä tarina jää polkemaan paikoilleen. Näin hienon ensikosketuksen fantastiseen soisi jokaisen lukunälkäisen nuoren saavan.

Ainoa motkottamisen aihe onkin ulkokirjallinen. Teoksen kannessa olisin nähnyt jotakin muuta kuin koiran, vaikka Mika Launiksen kuva itsessään tyylikäs onkin. Koiralla on tarinassa tärkeä roolinsa, mutta kansikuva saattaa johtaa ajatukset suotta realistisen eläinkirjan suuntaan.

Julkaistu aiemmin Tähtivaeltaja 4/2009:ssä.

Marja Luukkonen: Tuulipuun maa (Tammi 2009)

Jätä kommentti